Op adem komen in de natuur

Zoeken & boeken

Natuurgebieden

Schoorlse Duinen (informatie van Staatsbosbeheer)

Het uitgestrekte duingebied van Schoorl behoort tot de mooiste duingebieden van Nederland. Nergens zijn de duinen breder en hoger. Op sommige plekken zijn ze wel vijf kilometer breed. Het is klimmen en dalen over de paden, langs vogelrijke bossen, open heide en golvende duinen. Op sommige plaatsen mag het zand zelfs stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. Het duin ‘wandelt’ als het ware. De zandhagedis vertoeft graag in het zand. Wie geluk heeft ziet hem zonnebaden. De Schoorlse duinen zijn geliefd bij fietsers, ruiters en skaters. Maar ook de rustzoeker komt er aan zijn trekken.

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vindt u bijna nergens in de duinen. Het zand in de Schoorlse duinen is zeer kalkarm en daardoor kan er heide groeien.

De Schoorlse duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de fazant en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen.

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk.

Een leuke start van uw wandeling, fietstocht, uitgepijlde ATB-route kan zijn het bezoekerscentrum “Het Zandspoor”, Oorsprongweg 1 in Schoorl. Tel: 072-5093352.

Openingstijden van het bezoekerscentrum:

  • Maart t/m oktober: op di t/m zo van 10.00-17.00 uur.
  • November t/m februari: op di t/m zo van 11.00-16.00 uur.
  • Gesloten op 25 en 31 december en 1 januari.  

Voor meer informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/schoorlse-duinen    

Het Wildrijk (informatie van Landschap Noord-Holland)

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder veel bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse koopliederen. Toen die hun interesse verloren, verwilderde het gebied. Later, tijdens het graven van het Noord-Hollands Kanaal, werd het leeg gekapt door kamperende gastarbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk.

Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterwoning enkele hoekjes wilde witte narcissen.

Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en wielewalen maken dit lentesprookje compleet.

Met een bijzonder soort gemaal, een tonmolen, wordt het water op peil gehouden. Het bos wordt doorsneden door donkere slootjes met spiegelend zwart water. Daarmee is Het Wildrijk een van de allermooiste bezittingen van Landschap Noord Holland.

Wat kunt er doen:

• Vrije toegang op de wandelpaden voor begunstigers van Landschap Noord-Holland en houders van de Natuurkaart Noord-Holland. Vrije toegang van 8.00-18.00 uur. Honden aan de lijn.

• Excursiemogelijkheden in voor- en najaar.

• Een bezoekje aan het Wildrijk is mooi te combineren met een fietstocht door de omgeving.

• In de Natuurgids Landschap Noord-Holland staat een wandelroute door het Wildrijk, de duinrellen en de duinen.

Routebeschrijving:

Autoweg N9, Afslag Sint Maartenszee (Zeeweg), eerste weg rechts (Belkmerweg). Ingang aan de Belkmerweg. Parkeergelegenheid op parkeerterrein aan de Zeeweg.   

Voor meer informatie: https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/wildrijk